• Polityka prywatności
  • Polityka prywatności
Status mediaBlog internetowy dla każdego
Kulinaria

Z czym jeść kolendrę

On by

Kolendra to zioło o wielu właściwościach prozdrowotnych. Zawiera sporo przeciwutleniaczy, więc pomaga zapobiegać wielu chorobom określanym mianem schorzeń cywilizacyjnych. Może obniżać poziom złego cholesterolu a także działać przeciwmiażdżycowo.

Zioła doniczkowe najlepiej smakują wówczas, gdy stanowią dodatek do surowych dań, a więc kanapek i sałatek. Tym samym bazylia sprawdzi się jako dodatek do kanapki z pomidorem a szczypiorek w doniczce do pasty jajecznej. Zioła można hodować w ogrodzie albo na balkonie. W okresie zimowym, w czasie przymrozków mogłyby nie przetrwać na świeżym powietrzu. Część ziół zimuje wtedy w gruncie. Pomimo sporych mrozów nie powinno się ich niczym przykrywać. Są w stanie przetrwać temperatury nawet do -25 stopni, a takie zdarzają się coraz rzadziej. Trzeba jedynie pamiętać o tym, aby je obciąć tuż przy ziemi a wraz z wiosną zaczną im wyrastać nowe pędy. Tak jest w przypadku wieloletniego szczypiorku albo mięty ogrodowej. Inne zioła, takie jak bazylia i kolendra można hodować na parapecie. Wystarczy regularnie je podlewać. Zioła mają to do siebie, że nie potrzebują żadnego nawozu. Wystarczy podlewanie wodą z kranu. Bardzo istotne jest, żeby nie przelać doniczki. W takiej sytuacji korzenie rośliny mogą zacząć gnić. Zioła, choćby uprawia się łatwo, nie gorzej kupować w sprawdzonych źródłach. Sadzonki można nabyć w kwiaciarniach i sklepach ogrodniczych. Te kupione w supermarketach mogą być słabsze i nie rosnąć tak bardzo dobrze, jak nabyte u ogrodnika. W całości nie warto bawić się w hodowlę ziół od nasionka. Zwykle trwa to bardzo długo. Lepiej kupić gotowe sadzonki i w tym samym momencie cieszyć się smakiem ziół. Niektórzy ludzie poświęcając własny czas suszą zioła z ogrodu, ażeby zimą dodawać je do potraw w nieco innej formie. To dość żmudny proces, zwłaszcza że zioła suszone można zakupić w praktycznie każdym sklepie za nieduże środki finansowe. Niektórzy jednakże mają dużo satysfakcji z tego, że mogą własnymi siłami przygotować zioła, więc suszą je na letnim słońcu a potem wysuszają a przy tym w piekarniku.

Zobacz więcej: bazylia.

Najnowsze wpisy

  • Termalne kompleksy a plany wakacyjne
  • Wirtualna asysta jako klucz do efektywnej organizacji pracy
  • Koszule firmowe z logo – funkcjonalność i zastosowanie
  • BHP przez internet – wymagania i specyfika
  • Monitoring floty – systemy oparte na GPS

Lubisz czytać artykuły na rożne tematy i stale poszerzać swój zakres wiedzy? Chciałbyś wiedzieć jeszcze więcej o otaczającym nas Świecie? Koniecznie sprawdź nasz blog internetowy w którym z całą pewnością znajdziesz treści i tematy które przyciągną Twoją uwagę. Zapraszamy do nas!

Kategorie

  • Budownictwo i architektura
  • Dom i ogród
  • Elektronika
  • Finanse i bankowość
  • Inne
  • Komputery i internet
  • Kosmetyki i moda
  • Kulinaria
  • Kursy i szkolenia
  • Marketing
  • Marketing i reklama
  • Medycyna i uroda
  • Motoryzacja
  • Nieruchomości
  • Prawo
  • Ślub i wesele
  • Sport i turystyka
  • Szkolnictwo i nauka
  • Uncategorized

Copyright Status media 2025 | Theme by ThemeinProgress | Proudly powered by WordPress

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności